Begrafenisverzekering afkopen

Wanneer u een uitvaartverzekering heeft genomen en deze wilt stoppen, bestaat er de mogelijkheid om deze af te kopen. Een begrafenisverzekering afkopen is mogelijk wanneer u de afkoopwaarde weet. In vergelijking tot een levensverzekering is deze waarde relatief laag.

Afkoopwaarde begrafenisverzekering
De afkoopwaarde wordt niet op een vaste manier berekend. De berekening verschilt per verzekeringsmaatschappij. Een manier kan zijn: alle premie die ingelegd is tot het moment van afkopen bij elkaar opgeteld. Dit bedrag minus de kosten die de verzekeringsmaatschappij in rekening brengt.

Kosten
De kosten die worden afgetrokken zijn de kosten die in het verleden zijn gemaakt. Denk hierbij aan administratieve kosten en personeelskosten. Ook kan de maatschappij kosten in rekening brengen die niet daadwerkelijk gemaakt zijn maar waar de verzekeraar op gerekend heeft. Doordat de verzekeringsmaatschappij deze kosten in rekening brengt is de afkoopwaarde van een begrafenisverzekering vaak laag. Uiteraard worden er naarmate meerdere jaren gebruik is gemaakt van de verzekering meerdere kosten in rekening gebracht.

Waarom een lage afkoopwaarde
Een uitvaartverzekering is niet te vergelijken met een spaarrekening. U bent namelijk een overeenkomst aangegaan met een verzekeringsmaatschappij. Binnen deze overeenkomst hebt u een afspraak gemaakt dat de verzekeringmaatschappij een bepaald bedrag uitkeert na het overlijden. Er word dan immers geen premie meer betaald. De premies die betaald zijn voorafgaand aan overlijden kunnen gebruikt worden om waarde op te bouwen. Wanneer u de overeenkomst opzegt, is het mogelijk dat u nog geen waarde heeft opgebouwd. In sommige gevallen heeft de begrafenisverzekering dus enkel kosten gemaakt, dan is er in principe geen afkoopwaarde. De kosten zijn dan hoger dan de ingelegde premie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *